Taloyhtiöissä mietitään nyt latauspisteitä sähköautoille

Taloyhtiöissä mietitään nyt latauspisteitä sähköautoille

03.02.2021

Sähköautot yleistyvät kovaa vauhtia, joten myös taloyhtiöissä mietitään yhä useammin erilaisia latausvaihtoehtoja. Latauspisteiden asentamiseen kannattaa nyt ryhtyä, sillä hankkeeseen on saatavilla myös julkista tukea. Keskustelua kuitenkin käydään siitä, maksaako autoton autollisen kuluja, kestääkö ennestään korjausvelan kanssa kamppailevien taloyhtiöiden rahkeet ja onko niitä sähköautoja oikeasti kenelläkään. Luonnollisesti ensiksi tuleekin tarkistaa osakkaiden kanta hankkeeseen.

Viime syksynä eduskunta hyväksyi uuden lain, jonka mukaan taloyhtiöt joutuvat asentamaan latausvalmiuden keväästä 2021 alkaen, kun yhtiöt toteuttavat laajoja remontteja. Laki koskee saneerauksia, jotka ulottuvat pysäköintialueelle ja niitä taloyhtiöitä, joissa on vähintään viisi autopaikkaa. Korjauspartnereiden sähköteknisten palvelujen osastopäällikkö Henri Kauppinen kertookin, että linjasaneerausten yhteydessä sähköautolatauskartoitukset ja -valmiudet tehdään nykyään kaikkiin taloyhtiöihin, joilla autopaikkoja on.


Koska sähköautojen lataamiseen löytyy useita vaihtoehtoja, kannattaa suunnitteluun ottaa mukaan osaava asiantuntija.  Kun lataustarve on selvitetty, tulee sen jälkeen selvittää olemassa olevan sähköjärjestelmän kestävyys. Tämän avulla saadaan selville tarvittavat muutokset yhtiön sähköjärjestelmiin ja investoinnin suuruus. Myös kustannuksista ja niiden jakamisesta tulee tehdä selvitys. Kustannukset voidaan taloyhtiössä jakaa osakkaiden tai vaihtoehtoisesti sähköautoilijoiden kesken.

Helsingin Sanomat kirjoitti 31.1. artikkelin Vallilan Konepajan taloyhtiöistä, jotka päättivät yhdistää voimansa ja toteuttaa laajan latauspaikkahankkeen.Aluksi hankkeessa oli mukana 14 taloyhtiötä ja mukaan on tulossa myöhemmin 11 taloyhtiötä lisää. Sähköistettäviä autopaikkoja on yhteensä 750. Korjauspartnerit toimii tässä kohteessa asennustöiden valvojana.

Koko HS:n artikkelin voit lukea täältä.

Asiantuntijamme kertovat mielellään lisää aiheesta.

Henri Kauppinen
Osastopäällikkö, sähkötekniset palvelut
henri.kauppinen@korjauspartnerit.fi
Puh. 0400 186 509

Vieritä ylös